Οικονομία

Ακίνητα: Στροφή αγοραστών και ενοικιαστών στις πράσινες κατοικίες

Οι υψηλές τιμές που επικρατούν στην ελληνική αγορά ακινήτων έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές τόσο των υποψήφιων αγοραστών όσο και των ενοικιαστών, δημιουργώντας νέες τάσεις στην αγορά.

Την ώρα που καθοριστικό ρόλο πλέον για την αγορά ακινήτου παίζει και ποσό ενεργειακά αποδοτικό είναι, καθώς τέτοιου είδους ακίνητα, αν και είναι λιγότερα προς το παρόν σε αριθμό, εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές από περιοχή σε περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα έντονη η στροφή των ενδιαφερόμενων αγοραστών και ενοικιαστών στη βιωσιμότητα, επιλέγοντας ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης, τα οποία πέρα από το γεγονός ότι προσφέρουν ποιοτικότερο επίπεδο ζωής, έχουν τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου να δώσουν και σημαντικές υπεραξίες. 

Ωστόσο, σε σχέση με τα παλαιότερα ακίνητα, οι πράσινες κατοικίες είναι 30% ακριβότερες.

Μεγαλύτερο μάλιστα απόθεμα πράσινων κατοικιών εντοπίζονται στα Νότια Προάστια και στα Βόρεια, ενώ μικρότερο ποσοστό υπάρχει στα Δυτικά Προάστια και μηδαμινό στο κέντρο της Αθήνας. Οι υψηλότερες τιμές των νεόδμητων παρατηρούνται στα νότια προάστια, όπου η μέση τιμή ανέρχεται σε 5.561 ευρώ/τ.μ..

Η δημιουργία περισσότερων πράσινων κατοικιών στα Νότια οφείλεται και στο γεγονός ότι η αγορά συμπαρασύρεται από τις υψηλού επιπέδου αναπτύξεις, όπως αυτή του Ελληνικού.  Για τους ενοικιαστές και αγοραστές, ωστόσο, που προτιμούν πράσινα ακίνητα,  οι καλύτερες περιοχές με τα περισσότερα νεόδμητα και ανακαινισμένα σπίτια είναι η Γλυφάδα, η Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο.

Αντίθετα, οι περιοχές που διαθέτουν τα λιγότερα ανακαινισμένα σπίτια και διαθέτουν ισχνή έως και μηδαμινή  ενεργειακή απόδοση, είναι τα Πατήσια, η Νέα Ιωνία και οι Αχαρνές (Μενίδι). Επίσης, περιοχές όπως ο Πειραιάς και το Περιστέρι, στις οποίες, αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα νέες κατοικίες, παρουσιάζουν δυνητικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ακόμη, μια νέα τάση που παρατηρείται το τελευταίο 12μηνο είναι η στροφή σε κατοικίες επιφάνειας έως 80 τ.μ. στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως το κέντρο της Αθήνας. Αυτό οφείλεται και στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», το οποίο «έτρεξε» τον προηγούμενο χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Την ίδια στιγμή όμως παρατηρείται και σημαντική ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων έως 80 τ.μ. σε άλλες περιοχές, ιδίως στην πόλη του Πειραιά, τα προάστια αυτού, όπως επίσης και σε επιλεγμένα σημεία των δυτικών προαστίων.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον και για κατοικίες μικρότερου εμβαδού, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα εκμισθώσουν αποκομίζοντας σημαντικές αποδόσεις.

Έντονο είναι και το φαινόμενο όσων κυρίως ενδιαφέρονται για αγορά οικοπέδου να στρέφονται στην Ανατολική Αττική προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδυτικές τοποθετήσεις στον οικιστικό τομέα για την ανάπτυξη κατοικιών χαμηλού κόστους, καθώς το κόστος γης ανέρχεται στα 2.500 ευρώ.

To άρθρο Ακίνητα: Στροφή αγοραστών και ενοικιαστών στις πράσινες κατοικίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button