Πολιτική

Αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελικές αποφάσεις των αγροτών – Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Εν αναμονή των αποφάσεων των αγροτών βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές και ότι τελικά, σε εύλογο χρόνο, θα λήξουν ομαλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

“Να δώσουμε χρόνο. Να γίνει πραγματική επεξεργασία και ανάλυση όλων αυτών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης” δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης (Alpha Tv), με φόντο τις πρώτες αντιδράσεις των αγροτών στα μπλόκα, που τάσσονται υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι οι αγρότες εξερχόμενοι του κτιρίου – μετά από πολύωρη τελικά συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς – ήταν “μετρημένοι” στις δηλώσεις τους και ακόμη και όσοι κρατούν πιο σκληρή στάση, δεν δυναμίτισαν το κλίμα, όπως σημείωναν.

Μαξίμου: «”Δίκαιη” η ρύθμιση για το ρεύμα»

“Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, είναι κοντά στα αιτήματα τους” δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

“Η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, εκτός του ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. το κόστος επιβαρύνει τους παρόχους) είναι «δίκαιη»” προσέθεταν, τονίζοντας ότι τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ζητούν οι αγρότες, δεν απέχει πολύ από τα περίπου 9,3 λεπτά (για όσους δεν έχουν οφειλές και 11 λεπτά για όσους χρωστούν), κι ενώ πριν το κόστος άγγιζε τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Παράλληλα, τόνιζαν τη διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους αγρότες έχουν οφειλές ως προς το ρεύμα, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους, καθώς αυτοί θα καλυφθούν από το κράτος, μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ανοίγει συζήτηση για μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Όσον αφορά στο δεύτερο βασικό αίτημα, για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο – το οποίο θα ισχύσει και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – θα νομοθετηθεί και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα από το 2025.

Φέτος, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, οι αγρότες θα λάβουν προκαταβολή της επιστροφής φόρου σε ποσοστό 50% ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο ως τις αρχές Απριλίου. Δηλαδή, θα εκταμιευτούν άμεσα 40 εκατ. από το κονδύλι των 82 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το 2024.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Οι εξαγγελίες θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι αγρότες στα μπλόκα, ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Live News / Mega), όταν ρωτήθηκε αν έχουν τον χαρακτήρα… “take it or leave it”.

Παράλληλα όμως, για την περίπτωση που αγρότες προχωρήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών, ο κ. Μαρινάκης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει “την ελεύθερη διέλευση των πολιτών”. “Πιστεύουμε στον διάλογο, ο διάλογος αυτός νομίζω είχε σημαντικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Και νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ο διάλογος από δω και πέρα, θα αφορά σε θεσμικά ζητήματα, καθώς όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση, σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα.

Έτσι λοιπόν, το θέμα της διαπραγμάτευσης της Κ.Α.Π. για βελτιώσεις πτυχών της, οι παράνομες ελληνοποιήσεις κ.α., θα είναι αντικείμενο συζήτησης, σε μηνιαία βάση, ανάμεσα στους αγρότες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, αποφασίστηκε να υπάρξει και μια ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ειδικότερα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας, με αντικείμενο την πορεία των αποζημιώσεων αλλά και την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την πρόσφατη φυσική καταστροφή.

 

To άρθρο Αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελικές αποφάσεις των αγροτών – Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button