Έρχεται mega – νομοσχέδιο: 24 εισοδηματικά μέτρα, κίνητρα για επιχειρήσεις, στάνταρ προθεσμίες για δηλώσεις με εκπτώσεις – πρόστιμα και «λίφτινγκ» της ΑΑΔΕ
Σε ένα νομοσχέδιο – γίγας θα εντάξει το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) όλες τις νέες φορολογικές παρεμβάσεις, μέτρα της ΔΕΘ, καθώς και τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την καινοτομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το νομοσχέδιο δρομολογείται να τρέξει άμεσα στο επόμενο διάστημα και αποτελεί την βασική προτεραιότητα του ΥΠΟΙΚ. Σε αυτό πρόκειται να συμπεριληφθούν τα 24 εισοδηματικά μέτρα (12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις αποδοχών) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, οι ρυθμίσεις για την προώθηση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και της καινοτομίας, καθώς και οι 4 νέες φορολογικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Οκτωβρίου.
Ουσιαστικά, με τις τελευταίες ρυθμίσεις το ΥΠΟΙΚ έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και εξειδικευτεί το προηγούμενο διάστημα, και φιλοδοξεί να αλλάξει εντελώς το πλαίσιο της φορολογικής νομοθεσίας.
Μάλιστα, η πρόβλεψη για συνένωση όλων των ανωτέρω ρυθμίσεων σε ένα νομοσχέδιο έχει ως στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησής τους.
Οι 4 νέες φορολογικές παρεμβάσεις
Έτσι, σε αυτό το ενιαίο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να συμπεριληφθούν οι 4 νέες παρεμβάσεις που αφορούν στα φιλοδωρήματα των εργαζομένων και την φορολόγησή τους, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους λεγόμενους μπλοκάκηδες, στις φορολογικές δηλώσεις και στην ευθύνη των δημόσιων λειτουργών για τις καθυστερήσεις στις διαβιβάσεις στοιχείων, καθώς και σε ένα συνολικό «λίφτινγκ» στη δομή της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα:
· Καθιερώνεται για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε εστίαση, υπηρεσίες ατομικής φροντίδας κλπ, με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024, ενώ για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές.
· Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβάνοντας και εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.
· Αλλάζει τελείως το καθεστώς των φορολογικών δηλώσεων με στάνταρ και ανελαστικές ημερομηνίες υποβολής από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, νέα μπόνους για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, ως εξής:
– 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
– 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
– 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Τέλος, όσοι διοικητές και υπεύθυνοι μισθοδοσίας δημοσίων οργανισμών, ΟΤΑ κλπ. δεν εγγραφούν στο νέο μητρώο που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, ή δεν υποβάλλουν έγκαιρα ή σωστά στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα των εργαζομένων τους με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία των διασταυρώσεων και έτσι της ορθής προσυμπλήρωσης των κωδικών στις φορολογικές δηλώσεις, θα δέχονται «καμπάνες» που θα ξεκινούν από 2.500 ευρώ και θα αυξάνονται κλιμακωτά. Από το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα εξαιρείται ούτε και η ΑΑΔΕ και η διοίκησή της.
· Η ΑΑΔΕ, τέλος, αναμορφώνεται ολοκληρωτικά ως προς την δομή της, ακολουθώντας ένα «μοντέλο ΕΦΚΑ». Οι 4 αλλαγές αφορούν στις προσλήψεις στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα, στην δυνατότητα και 2ης ανανέωσης της θητείας του διοικητή, στην ανακατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης, αλλά και στη θέσπιση 3 νέων ρόλων υποδιοικητών, για οργάνωση λειτουργίας, νομικές υπηρεσίες, και ψηφιακό μετασχηματισμό.
Τα 24 εισοδηματικά μέτρα της ΔΕΘ
Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι 12 μειώσεις φόρων και οι 12 αυξήσεις εισοδημάτων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προτού εξειδικεύσει περαιτέρω το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα αυτά αφορούν:
· Νέα αύξηση των κύριων συντάξεων από 01.01.2025 σε 2-2,5%.
· Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
· Οριζόντια αύξηση στους μισθούς στο Δημόσιο με εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο.
· Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο.
· Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (1.500 – 2.500 ευρώ).
· Αύξηση 20% στην νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, δηλαδή στις ένοπλες δυνάμεις, στο λιμενικό, στην πυροσβεστική και την αστυνομία.
· Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στις προβληματικές και άγονες περιοχές της χώρας.
· Επιπλέον μία δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.
· Ενίσχυση 200 ευρώ για τους δικαιούχους του επιδόματος αναπηρίας του ΕΦΚΑ.
· Ενίσχυση 200 ευρώ στους ΑμεΑ δικαιούχους του επιδόματος ΟΠΕΚΑ.
· Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
· Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του.
· Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2025.
· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες.
· Μονιμοποίηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο στους αγρότες.
· Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
· Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές.
· Κατάργηση τέλους σταθερούς τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα.
· Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% για συμβόλαια.
· Φορο – απαλλαγή εθελοντικών παροχών εργοδοτών σε γονείς.
· Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
· Αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών υπερωριών γιατρών ΕΣΥ.
· Κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις εταιρειών.
· Μείωση φόρων χαρτοσήμων.
Ποια είναι τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις εταιρειών, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και θα συμπεριληφθούν στο ίδιο νομοσχέδιο, αφορούν στις εξής φοροαπαλλαγές:
· 250% για έργα συνεργασίας με startups ή ερευνητικά κέντρα
· 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
· 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.
· Μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για δέκα έτη από την έναρξη εμπορικής εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνίας.
· Φορολογική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων έως 900.000 ευρώ.
· Χορήγηση Golden Visa για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, μέλος του Elevate Greece.
· Μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
· Θέσπιση δυνατότητας μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
To άρθρο Έρχεται mega – νομοσχέδιο: 24 εισοδηματικά μέτρα, κίνητρα για επιχειρήσεις, στάνταρ προθεσμίες για δηλώσεις με εκπτώσεις – πρόστιμα και «λίφτινγκ» της ΑΑΔΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.