Έντονη αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη από τις δικαστικές αρχές της Αλβανίας

To Πρωτοδικείο Αυλώνα αποφάσισε σήμερα (13.05.2023) την προφυλάκιση του Έλληνα υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τη μεταφορά του στις φυλακές της πρωτεύουσας της Αλβανίας

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση των δικαστικών αρχών της Αλβανίας να προφυλακιστεί ο ο Έλληνας υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ήταν άμεση και σκληρή.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: 

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο». 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από την πλευρά της Ελληνικής Ομογένειας. Γίνεται λόγος για διαδικασία «παρωδία».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη την Παρασκευή μαζί με τον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση. Κατηγορείται για εξαγορά ψήφων εν όψει των αυριανών εκλογών.

Το Δικαστικό Σώμα της Αλβανίας θα ανακοινώσει την απόφασή του για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

To άρθρο Έντονη αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη από τις δικαστικές αρχές της Αλβανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

donate